Båtluffarleden Stockholms skärgård

Båtluffarledens vandringsleder
På vissa öar binder stigar och mindre vägar ihop båtluffarlederna. På många öar finns särskilda ö-kartor att tillgå. Vandringsavsnitt finns t ex över Utö, Nämdö, Gällnö, Möja, Svartsö, Finnhamn och Ingmarsö. På en del håll har stigarna markerats med särskilda skyltar.

Båtluffarledens roddbåtar
Längs mellersta båtluffarleden kan du båtluffa lite mer äventyrligt och göra spännande turkombinationer och omstigningar genom att utnyttja båtluffarledens roddbåtar. Roddbåtarna finns utplacerade vid några strategiska sund, för att du ska kunna ro dig över till ön mittemot och där byta till en ny båtlinje. Du som har båtluffarkort får gratis låna roddbåt. Villkoret är att du först ror över och bogserar tillbaka den båt som ligger på motsatt strand så att ingen sida blir utan båt. Roddbåtarna har ställts till förfogande av Skärgårdsstiftelsen, Din skärgård och de kommunala fritidskontoren i Värmdö och Österåker.

Båtluffarkortet
Båtluffarkortet kostar 420 kronor och då reser du så mycket du vill på alla Waxholmsbolagets båtlinjer och på Cinderellabåtarna i fem dagar. Kortet börjar gälla från och med din första resa. Det innebär att du kan köpa det i god tid och planera din resa i lugn och ro. Tillsammans med kortet får du all information du behöver och en karta med förslag på tre bra turer.


Mellersta båtluffarleden
Här är skärgården som bredast med ett myller av båtlinjer och öar som Grinda, Gällnö, Möja, Finnhamn och Ingmarsö. Om du vill kan du byta mellan olika leder och båtlinjer med hjälp av båtluffarledens roddbåtar.

Mellersta Båtluffarleden - Tips Nr 1
Ta båten mot Husarö och kliv av på Karklö. Härifrån följer du den markerade båtluffarleden tvärs över den vackra ön med ängar, ekskogar och genuin skärgårdsbebyggelse. Snart når du ett smalt sund med en roddbåt på vardera stranden. Den kan du låna för att ro över till Gällnö. Glöm bara inte att bogsera över den andra båten till Karklö först så att ingen strand blir utan. Du befinner dig nu på Brännholmen på norra Gällnö. Härifrån är det ca 30 minuters promenad längs båtluffarleden, förbi badplatsen och en stor jättegryta, på väg till byn med handelsboden, caféet och den lilla Gällnöutställningen. När det är dags för hemfärd fortsätter du den sista kilometern till Gällnö ångbåtsbrygga och tar båten till Stockholm.
Stockholm – Karklö/Gällnö t o r, 220:-/person.

Mellersta Båtluffarleden - Tipa nr 2
Tag båten till Finnhamn. Här startar du vandringen på båtluffarleden. Snart når du ett smalt sund med en roddbåt på vardera stranden. Den kan du låna för att ro över till Kålgårdsön. Glöm bara inte att bogsera över den andra båten till Finnhamn först så att ingen strand blir utan. Från Kålgårdsön finns markerad led till Ingmarsö.

Södra båtluffarleden
Den södra leden tar dig ut mot öppet hav. På väg mot kända resmål som Nåttarö, Rånö, Utö, Fjärdlång, Ornö och Strindbergs Kymmendö, känner du tydligt havets dyningar.

Norra båtluffarleden
Här går du en tur via Vaxholm genom Roslagen. Halvvägs delar sig leden och du väljer mellan klassiska utflyktsmål som Fejan, Idö och Arholma i norr. Eller Saltkråkornas Norröra, Rödlöga och Svartlöga i yttersta havsbandet.

Filer

2015-05/karta-batluffarleden-finnhamn-kalgardson-ingmarso-1-.pdf
2015-05/karta-batluffarleden-ladna.pdf
2015-05/karta-batluffarleden-finnhamn-kalgardson-ingmarso.pdf
2015-05/karta-batluffarleden-karklo-gallno.pdf
2015-05/130212-karta-over-finnhamn-hitta-till-batluffarleden.pdf
2015-05/karta-batluffarleden-finnhamn-till-ingmarso-2011.pdf
Traneving Friluftsblogg

Traneving Friluftsblogg

TRANEVING - Nya varumärket inom Outdoor - HANDLA HÄR

TRANEVING - Nya varumärket inom Outdoor - HANDLA HÄR

Traneving Adventures - Boka Friluftskurser och Vandringspaket

Traneving Adventures - Boka Friluftskurser och Vandringspaket

Boka Utebildarna till ditt företag

Boka Utebildarna till ditt företag

SKOGSTUR Föreningen för funktionshindrade

SKOGSTUR Föreningen för funktionshindrade

Använd Softskills personprofil eller gruppanalys. Kontakta oss och testa gratis!

Använd Softskills personprofil eller gruppanalys. Kontakta oss och testa gratis!

VEALEARN

VEALEARN

COLORGLO NORR

COLORGLO NORR